Gesloten op 20 mei

Voorverwarming: wat en hoe?

luchtafvoer plaatsen op platte en schuine daken

Er bestaat veel verwarring over voorverwarming. Wat is het nut? Hoe werkt het precies? Hoe efficiënt is voorverwarming? En wat met vrieskoude? In dit artikel brengen we de verschillende mogelijkheden in kaart met hun werking en kostenimpact. Voorverwaming is immers een belangrijke overweging bij een residentieel ventilatiesysteem D.

Het doel?

Het doel van voorverwarming in een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) is om de verse buitenlucht voor te verwarmen voordat deze de warmtewisselaar in het toestel bereikt. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning haalt normaal gesproken warmte uit de afgevoerde binnenlucht en gebruikt deze om de koude buitenlucht op te warmen die het gebouw binnenkomt. 

Problemen met vrieskoude

Indien de buitenlucht echter onder het vriespunt gaat, kan de extractie luchtstroom (met vochtige lucht) doorheen de warmtewisselaar gaan invriezen en de luchtstroom blokkeren. Dit kan in het ergste geval leiden tot een defecte warmtewisselaar. Dit is voornamelijk het geval bij tegenstroomwarmtewisselaar waarmee zowel de WTW-units van Dantherm als Pichler zijn uitgerust. Daarbij zijn kunststofwarmtewisselaars een stuk gevoeliger dan aluminium warmtewisselaars.

De standaard oplossing

Standaard zijn de meeste residentiële WTW units uitgerust met een antivriesbeveiliging waarbij het toestel in onbalans gaat werken om dit invriesgevaar te voorkomen. In ‘onbalans werken’ wil zeggen dat het debiet van de pulsielucht wordt verminderd. Daardoor kan de extractielucht niet invriezen in de warmtewisselaar. Dit heeft echter ook zijn beperkingen!

In onbalans blijven werken is mogelijk tot buitentemperaturen van -5 tot -10°C afhankelijk van extractietemperatuur. Maar bij lagere buitentemperaturen zullen de toestellen in storing gaan, net wanneer units hun werking zouden moeten gegarandeerd zijn. Voorverwarming helpt dit euvel te vermijden.

Soorten voorverwarming

Elektrische voorverwarming

Een elektrische voorverwarming kan, al dan niet achteraf, in het toestel of extern in het verse luchtname kanaal worden gemonteerd. Daarbij wordt er altijd gewerkt met elektrische batterijen met een 0-10V stuursignaal. De buitenlucht wordt voorverwarmd tot 0°C en afhankelijk van de buitentemperatuur zal er dus meer of minder vermogen en bijhorend elektrisch verbruik zijn. Wanneer een elektrische voorverwarmingsbatterij wordt geplaatst is het een absolute noodzaak om een groffilterbox ervoor te plaatsen om de elektrische batterij te beschermen.

Dit is het goedkoopste systeem in aankoop, maar het duurste in verbruik.

Dantherm units kunnen intern of extern worden uitgerust met een elektrische voorverwarming. Dit is een toebehoren die apart besteld moet worden en ter plaatse wordt gemonteerd in of buiten de unit.

Pichler units kunnen intern worden voorzien van een interne elektrische voorverwarming, maar dit kan enkel af fabriek en niet achteraf erin gemonteerd worden.

Meer info Dantherm / Pichler WTW units

Aardwarmtewisselaar - Canadese put

Rehau aardwarmteverwarming

Een Canadese put is een systeem om via een ondergrondse buis de buitenlucht voor te verwarmen in de winter en deze met een positieve temperatuur tot aan de WTW unit te brengen. De buis zal op 1,5 meter diepte onder de grond worden geplaatst met een lengte van ongeveer 40m. Hierbij maken we gebruik van de constante grondtemperatuur (8-12°C) om de lucht voor te verwarmen. Dit is een zeer duurzame oplossing die geen extra verbruikskosten vergt. De investeringskost is wel een stuk groter.

Een groot voordeel van dit systeem is dat dit in de zomer de lucht zal voorkoelen, wat tijdens zeer warme periodes voor een aangename verkoeling zal zorgen. Tijdens deze zomerperiodes zal er zich condens vormen en is het van groot belang dat er gewerkt wordt met een buis die met helling kan worden geplaatst met een afwatering naar een condensput. Waar de lucht wordt aangezogen wordt er een aanzuigtoren voorzien met een groffilter erin.

Technische details

Bodemwarmtewisselaar met vloeistof

Dit systeem bestaat uit een buizensysteem dat onder de grond worden geplaatst, meestal in de tuin rondom een woning. Deze buizen zijn gevuld met een vloeistof, een mengsel van water en antivries. In de winter neemt het buizennet de warmte op uit de grond en transporteert deze met een circulatiepomp naar een batterij. Die wordt geplaatst in het verse luchtnamekanaal waar deze de lucht zal voorverwarmen. In de zomer werkt het systeem omgekeerd, waarbij de lucht wordt voorgekoeld. In de zomersituatie kan er dus ook condens optreden aan deze batterij en is het noodzakelijk dat dit een geïsoleerde batterij is met een voorfilter.

Zowel Dantherm als Pichler units hebben de mogelijkheid om dit systeem aan te sturen.

Gezien meer en meer woningen zijn uitgerust met een warmtepomp bodem-water, kan de batterij gevoed worden met het bodemnet van de centrale warmtepomp. Zo hoeft er geen extra buizennet gelegd worden enkel voor de ventilatie.

Technische details

Conclusie

Zowel de traditionele aardwarmtewisselaars als de bodemwarmtewisselaars met vloeistof hebben een gotere investeringskost, maar werken zowel in winter als in de zomer en hebben dus een dubbele functie waarbij er gebruik gemaakt wordt van de constante grondtemperatuur. Beiden zijn de duurzaamste keuze op termijn omdat we gebruik maken van een natuurlijke bron net als bodemwarmtepompen.

Belangrijk daarbij is dat dit voor beide systemen ook ingegeven kan worden in de EPB software, wat leidt tot een lager E-peil. Handig in deze tijden!

Een vraag? Contacteer ons!

Haal meer uit ventilatie

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op vlak van ventilatie en all-in units. Schrijf je in op onze mailinglist.

Je krijgt maximum één mailtje per maand.