Gesloten op 20 mei

Waarom je ventilatiesysteem onderhouden?

onderhoud ventilatiesysteem

Binnenlucht

In je woning circuleren er miljoenen partikels in de lucht: restanten van deodorants en luchtverfrissers, chemicaliën van schoonmaakproducten, huisstof, fijnstof uit de printer, haartjes van huisdieren en ook bacteriën en schimmels. Binnenlucht kan tot 10x meer vervuilend zijn dan buitenlucht! Een goed werkend ventilatiesysteem vervangt de vervuilde binnenlucht door gefilterde schone buitenlucht. 

Wat gebeurt er als je je ventilatiesysteem niet tweejaarlijks laat onderhouden?

De foto's boven tonen aan hoe een ventilatiesysteem er van binnen uit ziet als je ze niet regelmatig laat nakijken.

  • Je krijgt stofophoping in het toestel en de leidingen, bij vochtige lucht is dit een bron van schimmels en bacteriën. Dit kan leiden tot een beschimmelde warmtewisselaar (foto links), een verstopte condensafvoer en vuilophoping in de condensbak.
  • Regelkleppen raken vervuild en sensoren kunnen hun meting niet correct doen.
  • Ook de ventilator kan door stofophoping uit balans raken (middelste foto), waardoor hij op termijn vervangen moet worden, een dure aangelegenheid.
  • De filters van een ventilatiesysteem D raken verzadigd. Zo daalt het debiet, stijgt het energieverbruik en wordt de lucht niet meer gezuiverd zoals het hoort (foto rechts).

Om dit te vermijden is een tweejaarlijks onderhoud van het ventilatiesysteem noodzakelijk. Daarnaast moet je voor een ventilatiesysteem D tweemaal per jaar de filters nazien en bij sterke vervuiling vervangen.

Wie kan zo'n onderhoud doen?

Tweemaal per jaar de filter nakijken en vervangen (ventilatiesysteem D) kan je gemakkelijk zelf doen als bewoner. Let er wel op dat je de juiste filters bestelt. Vraag ernaar bij je installateur of bestel ze online op de Climavent filtershop (merken Dantherm en Pichler).

Het tweejaarlijks nakijken en reinigen van de ventilatoren en de onderdelen laat je best door een vakman doen. Vraag je installateur of Climavent. Climavent heeft een team ter beschikking dat hierin gespecialiseerd is. Wij kunnen een onderhoudsvoorstel opmaken waarbij we alle onderdelen nakijken en reinigen, en we vervangen de filters indien nodig.

Twee jaar... dat vliegt zo voorbij. Daarom houden wij de datum van het laatste bezoek bij en nemen contact op als het tijd is voor een nieuw onderhoud. Makkelijk en efficiënt!

Haal meer uit ventilatie

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op vlak van ventilatie en all-in units. Schrijf je in op onze mailinglist.

Je krijgt maximum één mailtje per maand.