Gesloten van 19/12 tot en met 5/01/2025

Hoe geluiddemping plaatsen bij een ventilatiesysteem?

luchtafvoer plaatsen op platte en schuine daken

Waar plaats je geluiddemping?

Om je ventilatiesysteem zo stil mogelijk te maken zijn geluiddempers op het algemene inblaas- en afzuigkanaal een must. Zonder geluiddemper op deze twee punten leidt een ventilatiesysteem nooit tot een comfortabele akoestische isolatie die aanvaardbaar is voor de bewoners. Een ventilator veroorzaakt nu eenmaal geluid en trillingen zetten zich voort in de ventilatiekanalen tot in de leefruimtes.

In sommige gevallen is demping ook nodig op de aanzuig en afblaas naar buiten toe indien het geluid storend is naar de buitenomgeving (bv. bij een terras of patio).

Wat is overspraak? Hoe los je overspraak op?

Het fenomeen van overspraak is de verspreiding van geluid van één ruimte naar een andere ruimte. Deze verspreiding gebeurt via het ventilatiekanalennet. Elke afvoeropening staat immers met de andere in contact via hetzelfde netwerk van leidingen. Dit fenomeen treedt meer op bij een galva kanalennet dan bij instortkanalen.

Bij het gebruik van spiraalkokers worden meestal meerdere aftakkingen op één buis gemaakt, waardoor kan het probleem van ‘overspraak tussen de ruimtes’ zich gaan voordoen. Hoe los je deze overspraak op? Voorzie voor ieder inblaas- en afzuigventiel een geluiddemper die deze overspraak zal wegnemen. Dit wordt een overspraakdemper genoemd, maar is eigenlijk een gewone geluiddemper.

Bij instortkanalen komt overspraak quasi niet voor, doordat er telkens aparte leidingen vanaf de verdeelplenum naar een ventielplenum gaan.

Welke types geluiddemping bestaan er? Welke heb je juist nodig? 

Geluiddemping bestaat in verschillende uitvoeringen: de lengte en diameter is van belang, maar vaak hebben ze verschillende eigenschappen en toepassingsgebieden. Hoe zien we de bomen door het bos?  Een overzicht van het gamma bij Climavent.

Kijk in eerste instantie naar de frequentie. Elk geluid heeft zijn eigen frequentie. Het geluid dat een ventilator produceert moeten we bekijken tussen de 63 tot en met 8000 Hz. Elk type geluiddemper zal op andere frequenties dempen. De meeste geluiddempers dempen goed tot zeer goed op de middenfrequenties, maar het zijn vooral de lagere frequenties die moeilijker te dempen zijn en die tot klachten leiden van de bewoners.

Lindab ronde geluiddemper SLU

Lindab ronde geluiddemper

De ronde geluiddempers SLU van de Deense fabrikant Lindab bestaan uit een binnen- en een buitenomhulsel. Daartussen bevindt zich minerale wol die zorgt voor een goed geluiddempend effect. Het binnenomhulsel is een geperforeerde plaat met een vlies die vermijdt dat er vezels worden meegezogen met de luchtstroom. Dit type geluiddemper bestaat in een isolatiedikte van 50 en 100 mm. Deze geluiddempers hebben een goede demping op de midden en hoge frequenties.

Meer info Lindab SLU

Lindab rechthoekige geluiddemper KVDPX

Lindab rechthoekige geluiddemper KVDPX

De geluiddemper KVDPX is de ‘opvolger’ van de KVAP demper. Ze heeft dezelfde afmetingen, maar bevat een andere en betere isolatie. Deze rechthoekige geluiddempers hebben ronde aansluitingen. Door hun compacte rechthoekige vorm zijn ze meestal gemakkelijker te installeren. Deze dempers dempen naast de midden en hoge frequenties ook zeer goed op de lage frequenties, in tegenstelling tot de standaard ronde geluiddempers. Het geluiddempend materiaal is minerale wol die afgedekt is met perfoplaat met glasvlies.

Meer info Lindab KVDPX

Pichler rechthoekige geluiddemping USD

Pichler geluiddemping USD

Om het ventilatorgeluid goed te kunnen dempen ontwikkelde Pichler een compacte rechthoekige geluiddemper type USD met ronde aansluitingen. Deze geluiddempers dempen uitermate goed op de lage frequenties, in tegenstelling tot de standaard ronde geluiddempers. Daarnaast zijn ze voorzien van een inwendige akoestische scheidingskamer waardoor geen buitengeluiden worden meegebracht naar binnen. Dit is vooral aangewezen voor woningen gelegen langs treinsporen, drukke snelwegen, luchthavens, luidruchtige cultuur- of horecazaken, enz… of voor woningen waar een zeer hoog akoestisch comfort wordt geëist. Deze demper biedt vaak een oplossing bij moeilijk op te lossen overspraakgeluiden.

Meer info Pichler USD

Pichler geluiddemper PFSDW met geringe inbouwhoogte

Pichler geluiddemper PFSDW

Ronde geluiddempers kun je meestal niet in een verlaagd plafond inwerken. Daarom ontwikkelde Pichler een rechthoekige geluiddemper type PFSDW met een kleine inbouwhoogte met ronde aansluitingen. Het isolatiemateriaal is minerale wol. De demper passen we voornamelijk toe als overspraakdemper en bij stillere ventilatietoestellen om het lawaai van de ventilator te dempen.

Meer info Pichler PFSDW

Clima+ flexibele geluiddemper. Ideaal voor verlaagde plafonds.

Clima+ geluiddemping

Clima+ flexibele geïsoleerde geluiddempers worden toegepast als geluiddemping na de WTW unit of om verse lucht en afblaas aan te sluiten aan de WTW unit. De Clima+ geluiddemper is beperkt qua hoogte, waardoor je hem gemakkelijk kan toepassen als overspraakdemper in verlaagde plafonds waar geen plaats is voor een klassieke geluiddemper.

Meer info Clima+ geluiddemper

Haal meer uit ventilatie

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op vlak van ventilatie en all-in units. Schrijf je in op onze mailinglist.

Je krijgt maximum één mailtje per maand.