Gesloten op 20 mei

Hoe energiezuinig ventileren in een school?

blog voorbeeld

CASE STUDY: deze school in Melsele breidde uit met 2 klaslokalen en een sanitaire ruimte in houtskeletbouw. Climavent tekende het ventilatieplan uit en koos voor een energiezuinige aanpak. Hoe gingen ze daarbij te werk?

Vraagsturing

Climavent koos voor de luchtgroep Albatros S20R van Flexit. Deze werd voorzien van een vraagsturing op basis van CO2, waarmee onnodige luchtstuwingen vermeden worden. Een CO2 kanaalsensor werd geplaatst op het algemene extractiekanaal.

Nachtkoeling

Tijdens warmere periodes (zomer) is er relatief veel energie nodig om de lucht af te koelen en een comfortabel gevoel te creëren. Climavent voorzag nachtkoeling: bij warme temperaturen wordt het debiet ’s nachts automatisch verhoogd om maximaal te kunnen koelen met de extra frisse buitenlucht (freecooling). Meer koeling resulteert uiteindelijk in minder energieverbruik !

Kanalen

Ook een goed kanalennet gedimensioneerd met de juiste kanaaldiameters is nodig voor een energiezuinige werking. Climavent koos voor de gegalvaniseerde luchtkanalen van Lindab. Deze kanalen van hoogwaardige kwaliteit geven een zeer laag drukverlies wat rechtstreeks resulteert in een lager energieverbruik en lager geluidsniveau.

Brandveiligheid

Veiligheid blijft natuurlijk ook cruciaal. Daarom werd een koppeling gemaakt met de brandmeldcentrale. Bij branddetectie valt de ganse luchtgroep stil en de gemotoriseerde kleppen - zowel op de verse lucht als op de afblaasrichting - krijgen een signaal en sluiten zich. Zo komt er zeker geen lucht en zuurstof binnen die de brand verder kan aanwakkeren.

Buitenkoppeling

Uiteraard is ook de overgang naar de buitenlucht enorm belangrijk voor een energiezuinige ventilatie. Climavent koos voor de Climavent Combidakkap ø400mm. Deze  heeft een voorgeïsoleerde voet met 15cm isolatie. Handig (je hoeft niet zelf meer isolatie te voorzien), maar vooral efficiënt: een volledige sluiting vermijdt luchtdoorgangen en koudebruggen. De 2e aansluiting is zijdelings aangebracht zodat de verse lucht en afblaas ver genoeg van elkaar zijn verwijderd en niet in elkaars vaarwater komen. 100% in lijn met de heersende EPB wetgeving.

Installatie

Een energiezuinig plan is de basis. Maar enkel met een deskundige plaatsing verkrijg je een effectief energiezuinig resultaat. Met kleine foutjes heb je koudebruggen voor je het weet of heb je meer luchtverplaatsingen dan nodig, wat ten koste gaat van rendement en energiezuinigheid. Climavent werkt nauw samen met diverse installateurs, hier met de firma Venteco uit Kruibeke. Climavent verzorgde de opstart en de elektrische aansluitingen. Ze regelde de debieten in en maakte finaal een volledig meetrapport op. Van A tot Z zoals dat heet. Met een tevreden klant. En hopelijk met een tevreden schooldirectie (energiefacturen). En tevreden kinderen (comfort in de klas).


Haal meer uit ventilatie

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op vlak van ventilatie en all-in units. Schrijf je in op onze mailinglist.

Je krijgt maximum één mailtje per maand.