Gesloten van 19/12 tot en met 5/01/2025

Hoe geluid dempen bij de installatie van een ventilatie?

hoe geluid dempen bij een ventilatie

Een bromtoon, een zoemend geluid, … Niemand wil een ventilatiesysteem dat lawaai maakt. Maar geluid is helaas de meest voorkomende klacht bij residentiële ventilatiesystemen. Hoe kan je het geluid van je ventilatiesysteem dempen? Of nog beter, hoe kun je geluidsoverlast vermijden in de allereerste plaats? 

We geven je 6 tips waar je op moet letten bij de installatie.

Bepaal de juiste positie van het ventilatietoestel in de woning

Installeer je ventilatietoestel in een aparte ruimte, zo ver mogelijk van de leefruimten vandaan zoals een technische ruimte of zolder. 

Als je je toestel tegen een wand bevestigt, kies dan altijd een vaste, stevige achterwand. Een onstabiele wand geeft meer trillingen, en veroorzaakt meer geluid. Plaats een rubber achter de ventilator om trillingen te absorberen.

Plaats je het ventilatietoestel op de grond (bv. in een zolder) zorg er dan voor dat deze eveneens op een geluiddempende rubberen voeten of mat staat.

Hanteer de juiste dimensie van je kanalen en toebehoren

Een goed gedimensioneerd ventilatiesysteem is de helft van het werk. Hoe lager het drukverlies van je kanalennet, hoe minder snel de ventilatoren in de WTW unit moeten draaien en hoe minder lawaai ze produceren. Daarnaast moeten ook de dakkappen en ventielen correct worden gedimensioneerd. 

En finaal ook de WTW unit. Indien deze laatste op zijn volle capaciteit moet werken voor het gevraagd debiet kan het soms beter zijn om een type groter te nemen die niet tot zijn uiterste gedreven wordt met een stillere werking als gevolg.

Een correcte dimensionering van het kanalennet en alle andere componenten vraagt vakkennis. Je kan terecht bij ervaren deskundigen op onze Climavent studiedienst.

Gebruik de juiste kanalen

Lindab galva kanalen zijn zonder meer de beste optie om een zo laag mogelijk drukverlies te hebben. Vermijd daarbij zoveel mogelijk bochten. Galva kanalen hebben een gladde binnenwand en de hulpstukken zijn voorzien van een dubbele rubberen dichting wat resulteert in een zeer luchtdicht kanalennet. Als het kanalennet niet luchtdicht is, moeten de ventilatoren harder draaien om het debiet te verkrijgen aan de roosters.

Daarnaast zijn instortkanalen niet meer weg te denken uit het residentieel ventilatiesysteem. Vaak werkt men nog met te kleine buizen of rechthoekige kanalen die leiden tot hoge drukverliezen.

Met een instortsysteem uit Lindab galva buizen ø63mm of Heatpex Aria flexibele leidingen ø63/75mm in combinatie met onze eigen Climavent galva verdeel- en ventielplenums garanderen wij een luchtdicht kanalennet met een laag drukverlies.

Laat je ventilatiesysteem juist inregelen

Een niet goed ingeregeld ventilatiesysteem geeft soms te veel of te weinig debiet in de woon- of werkruimtes. Bij het inregelen moeten de ventielen en ventilator zo afgesteld worden dat de voorgeschreven debieten uit de EPB-wetgeving gehaald worden. Lawaai bij een ventilatiesysteem kan veroorzaakt worden door een slechte inregeling van het systeem.

Climavent beschikt over techniekers die erkend ventilatieverslaggever zijn en installateurs bijstaan bij de inregeling en opmaak van het ventilatieprestatieverslag. Vraag ernaar.

Voorzie regelmatig onderhoud

1 à 2 keer per jaar moeten de filters van een WTW toestel vervangen worden. Dit voorkomt dat stof binnendringt op je onderdelen in het WTW toestel en het inblaaskanaal. Opgehoopt stof in de ventilatiekanalen lijkt misschien niet erg, maar belemmert de vlotte doorstroming van lucht, wat dan weer extra geluidvorming kan vormen.

Niet enkel de filters, maar ook ventilatoren vervuilen of een consensafvoer kan verstopt raken, … Met andere woorden, je ganse ventilatiesysteem draait dag en nacht (dat zijn 525.000 minuten per jaar!) waar er stof en soms onzichtbare vuildeeltjes je ganse systeem binnendringen. Vermijd deze problemen met een 2-jaarlijks onderhoud. Zo kun je preventief ingrijpen om grotere kosten en onnodig energieverbruik te vermijden.

Vaak wordt een onderhoud vergeten. Laat het Climavent Service & Support team het 2-jaarlijks onderhoud op zich nemen. Vraag een prijsvoorstel.

Plaats de juiste geluiddemper op de juiste plaats

Met alle voorgaande tips kun je geluid zoveel mogelijk uitsluiten. Maar geluiddempers op het algemeen inblaas- en afzuigkanaal zijn sowieso een must om je ventilatiesysteem zo stil mogelijk te maken. Zonder geluiddemper krijg je nooit een comfortabele akoestisch binnenomgeving die aanvaardbaar is voor de bewoners. Een ventilator veroorzaakt nu eenmaal geluid en trillingen die zich voortzetten in het kanalenstelsel tot in de leefruimtes.

Welke types geluiddemping bestaan er? Wat is overspraak? En waar plaats ik ze best? Lees het hier.

Haal meer uit ventilatie

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op vlak van ventilatie en all-in units. Schrijf je in op onze mailinglist.

Je krijgt maximum één mailtje per maand.