Verlof van 22 juli tot en met 2 augustus — Ook gesloten op 16 augustus

Compact en duurzaam ventileren in cohousing project

cohousing compact ventileren

Cohousing: een nieuwe woonvorm of voorbijgaande trend?

Cohousing biedt vele voordelen: het is duurzaam, betaalbaar, veilig en een perfecte oplossing tegen vereenzaming. We denken dan ook dat deze woonvorm de komende jaren meer en meer ingang gaat vinden in onze woningmarkt en een blijvende woonvorm gaat worden. Immers bouwgronden worden schaars en individuele woningen vaak onbetaalbaar voor jonge mensen.

Ernaast is er de vergrijzing: het aantal 65-plussers gaat 30% stijgen in de komende 20 jaar. In 2044 gaat het aantal eenpersoonshuishoudens 40% van onze totale bevolking uitmaken. 2 generaties laten samenwonen is dan ook een veelvoorkomende vorm van cohousing, maar cohousing kan ook perfect met vrienden of families binnen eenzelfde generatie.

Dit jonge koppel uit Landegem besloot om een cohousing project te starten met één van hun alleenstaande ouders. Ze bouwden een kleine woning van slechts 80m² bewoonbare oppervlakte aan de bestaande woning. Op het gelijkvloers is er een open keuken, leefruimte, toilet en een slaapkamer met badkamer op de verdieping. Gezien de kleine bewoonbare oppervlakte, een ver doorgedreven isolatie en luchtdichtheid is er slechts een beperkt verwarmingsvermogen nodig.

Ruimte-optimalisatie met PKOM4

PKOM4 Pichler

Daarom kozen ze voor het compacte all-in-one toestel PKOM4 van Pichler. Deze unit vormt het hart van de ventilatie, maar zorgt tegelijkertijd voor de verwarming en koeling, en de productie van sanitair warm water. Kostbare ruimte verliezen met 2 of 3 aparte toestellen was geen optie. Nu neemt de ganse installatie slechts een oppervlakte van 75x75cm in.

Dit energiezuinige, all-in-one toestel rendeert enkel bij een hoge isolatie- en luchtdichtheidsgraad, maar gelukkig dacht het koppel toekomstgericht: ze behalen een E-peil van E15 dat ver onder de verplichte E30 ligt.

Meer info PKOM4

Energiezuinig

Aduro voorgeïsoleerde ventilatiebuizen

Gezien de Pichler PKOM4 in een bergruimte staat van de bestaande woning werd er qua isolatie van het ventilatiesysteem niets aan het toeval overgelaten: op de zolderruimte boven de bergruimte werd het achteraf isoleren van luchtkanalen vermeden. Dat is een tijdrovende bezigheid en bij slechte uitvoering nooit gegarandeerd dampdicht en dus oorzaak van warmteverlies wat bij een all-in-one systeem als dit absoluut te vermijden is.

Daarom selecteerden we de voorgeïsoleerde buizen van Aduro. Makkelijk, snel en gegarandeerd damp- en luchtdicht!

Climavent koos verder voor ronde Lindab galva kanalen en geluiddempers (type KVDPX) van Lindab, omwille van hun superieure kwaliteit inzake geluiddemping. De verse lucht en afblaas naar buiten gebeurt via een schuin dak. Daar kozen we voor de Climavent dakkap SD. Deze bestaat standaard in de rode RAL3009 kleur en een mooi vlak design, waarmee ze zich onopvallend in het dak integreert.

Het Climavent team stond in voor het ontwerp, levering van materialen op de werf, de opstart, de inregeling en ook het complete ventilatieprestatieverslag (VPV). We danken met plezier installateur Deko Technics voor de mooi afgewerkte installatie ter plaatse.

Vragen? Contacteer Climavent!

Haal meer uit ventilatie

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op vlak van ventilatie en all-in units. Schrijf je in op onze mailinglist.

Je krijgt maximum één mailtje per maand.